Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ОСУЂУЈЕ НАПАД У КЦВ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 11 фебруар 2019 15:31
Величина слова

Покрајински секретаријат за здравство најоштрије осуђује напад који се током јучерашњег дана десио на запослену радницу Клиничког центра Војводине у Новом Саду.

Сматрамо да је било какав вид недоличног, неприкладног и нељудског понашања над здравственим радницима и запосленима у систему здравствене заштите, који воде бригу о здрављу свих грађана Републике Србије, крајње недопустив.

Колико је одговоран посао у здравственом сектору говори податак да се само током прошле године у Клиничком центру Војводине лечило више од 600 хиљада пацијената и да сваке године тај број значајно расте.

Упркос томе, неретко се дешавају овакве или сличне ситуације које захтевају сврсиходан одговор целог друштва, те позивамо све надлежне органе, да у складу са законом процесуирају и санкционишу све оне чије је понашање насилничко и непримерено.

 
СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 04 фебруар 2019 14:53
Величина слова

Опширније...Према проценама Светске здравствене организације очекује се да ће  до 2032.године у свету од рака оболети 25 милиона људи.  Око 30% свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола. У Србији се годишње дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Мушкарци највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате, док се код жена малигна болест најчешће дијагностикује на дојци, грлићу материце, дебелом цреву и плућима. На више од 80% свих тумора могуће је утицати смањењем фактора ризика, као и раним откривањем  болести.

ВОЈВОДИНА У БОРБИ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
Рак  дојке се, нажалост, код 70% жена открива у касној фази, када је болест већ узнапредовала и када постоје метастазе, чиме је и крајњи исход лечења поражавајући. Међутим, женама које се јављају на превентивне прегледе и којима се рак дојке дијагностификује у почетној фази, шансе за излечење су чак до 98%.
С обзиром на то да је узрок рака дојке и даље непознат, од суштинске је важности да се ова болест на време открије.  У нашој земљи већ неколико година спроводи се Национални скрининг мамографијом и намењен је женама од 50-69 година . Резултати, нажалост показују да се на те прегледе још увек веома мали број жена одазива.
У Аутономној покрајини Војводини додатни проблем представља и то што од рака дојке све више оболевају жене млађе од 50 година, али и чињеница да су жене у сеоским средима удаљеније од центара где је могуће обавити мамографски преглед.
Због тога, Покрајински секретаријат за здравство ове године започиње посебан програм скрининга, који ће омогућити свим женама у Војводини да обаве мамографски преглед. Цео пројекат финансираће Покрајинска влада, а спроводиће се у сарадњи са локалним самоуправама и Домовима здравља. Планом је предвиђен континуиран обилазак целе територије Аутономне покрајине Војводине, али ће приоритет бити сеоска подручја и мање насељена места, која су удаљена од већих градова где постоје мамографи.
Тим поводом, данас је потписан уговор о куповини покретног мамографа Покрајинске владе са Клиничким центром Војводине, који ће бити координатор активности пројекта.

 
Нови ЦТ апарат у Сомбору ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 31 јануар 2019 20:49
Величина слова

Опширније...У Општој болници "Др Радивој Симоновић" у Сомбору почео је са радом нови ЦТ апарат.

С обзиром на то да болници у Сомбору гравитира око 190 хиљада становника из 37 насељених места, Покрајинска влада издвојила је 33 милиона динара за куповину новог ЦТ апарата, намењеног за дијагностичке процедуре, за све грађане Западнобачког округа.

Тиме се испуњава зацртана здравствена политика Покрајинске владе да све опште болнице на територији АП Војводине имају нове, савремене медицинске апарате и уређаје.

 

 

Опширније...
 
НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА - 31. ЈАНУАР ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 31 јануар 2019 20:31
Величина слова

Опширније...Светска здравствена организација указује на то да више од 7 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана, од чега је 890.000 смртних случајева повезано са изложеношћу дуванском диму, а не директном употребом дувана.

Око 3/4 пунолетних грађана Србије, пушача и непушача, изложено је дуванском диму у кући или на местима на које излазе, а 34% на послу, упркос забрани пушења на радном месту.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму. Само окружење 100% без пушача може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима, јер изложеност истом узрокује бројне озбиљне болести као што су рак плућа, инфаркт срца, мождани
удар, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од запаљења респираторних путева имају тешкоће у учењу и поремећај пажње.

Ове године, Национални дан без дуванског дима обележава се под слоганом "Заштитимо се од дувана" и посебно наглашава опасност којима су непушачи, нарочито деца, изложени при пасивном удисању дуванских штетности.

Здравствене установе на територији Војводине, разним едукативним активностима о штетностима пушења, превенцији и одвикавању, обележиће овај значајан датум.

 
ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ (21.-27. ЈАНУАР 2019.ГОДИНЕ) ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 23 јануар 2019 14:33
Величина слова

Опширније...

Рак грлића  материце  још увек је озбиљан јавноздравствени  проблем у целој Европи. 2007. године започето је обележавање Европске недеље превенције  рака  грлића материце, а  од  2013. године, у нашој земљи, стартује Национални  програм  превенције овог обољења.
Према  последњим  подацима  Института  за  јавно  здравље  Војводине за 2017.годину, рак  грлића  материце  је  на  4. месту са 318  оболелих  жена (6,7%) од  укупног  броја  карцинома  код  жена на територији Аутономне покрајине Војводине,  а  тек  на  6. месту по  узроцима  смртности  жена од  рака (4,2%).  Ипак, тумори  су  и  даље  водећи  узрок хоспитализације у  Аутономној покрајини Војводини,  са  15,6%  од  укупног  броја  лечених  грађана  у  болницама.

 

 

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>