Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
Светски дан хипертензије ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 16 мај 2018 12:14
Величина слова

Опширније...У Србији скоро половина одраслог становништва пати од хипертензије, односно високог крвног притиска, од чега је 50 одсто мушкараца и 43 одсто жена. Последње три деценије широм света порастао је број особа с хипертензијом и са 600 милиона повећао се на чак милијарду оболелих, а предвиђа се да ће до 2025. године тај број бити око 1,5 милијарди.

Процене су да ће учесталост хипертензије порасти за 24 одсто. Хипертензија је код одраслог станивништва у свету  заступљена 40 одсто, а после 60.године живота свака друга особа има висок крвни притисак па је код људи старијих од 80.година хипертензија заступљена чак и до 80 одсто.

Опширније...
 
Светски дан борбе против меланома ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 15 мај 2018 12:19
Величина слова

Опширније...Сваке године у свету од рака коже оболи више од 200 хиљада људи. Меланом се убраја међу десет најчешћих малигних тумора у многим европским земљама.

У Србији овај тумор годишње се дијагностикује код  500 новооболелих. Меланом је најагресивнији од свих тумора коже јер се врло брзо шири и захвата друге органе. Његово рано откривање и правовремена хируршка интервенција омогућавају изчлечење и дуже преживљавање. У Европи најчешће од меланома обољевају жене док је у Србији овај тумор заступљенији код мушкараца.

Опширније...
 
Честитка поводом 12. маја-Међународног дана медицинских сестара и здравствених техничара ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 11 мај 2018 18:12
Величина слова

Опширније...Поштоване медицинске сестре и здравствени техничари,

имам потребу да Вам се обратим с пуно поштовања јер сте као свој позив одабрали да несебично и трајно бринете о животима и здрављу свих нас.
У знак велике захвалности на вашој људскости и несебичности коју свакодневно показујете помажући другима,честитам вам Међународни дан медицинских сестара и здравствених техничара и желим пуно успеха у послу који обављате.
Драге медицинске сестре и техничари, у свом раду, брижношћу, знањем и хуманошћу, трајно останите верни и доследни темељном начелу наше професије и брините о животу и здрављу свих нас.
Сретан Вам Међународни дан сестринства!

 

С поштовањем,
Доц. др Зоран Гојковић
Покрајински секретар за здравство

Последње ажурирано петак, 11 мај 2018 18:32
 
Међународни дан медицинских сестара и здравствених техничара -12. мај ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 10 мај 2018 09:41
Величина слова

Опширније...У знак сећања на рођење Флоренс Најтингејл, енглеске болничарке и зачетнице модерног сестринства, која је отворила прву школу за болничарке половином XIX века, у целом свету обележава се 12.мај, као дан посвећен медицинским сестрама и здравственим техничарима.

Флоренс Најтингејл иницирала је улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесника и заступала је став да све сестре треба стално да одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу.

Опширније...
 
Национални дан добровољних давалаца крви – 11. мај ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 09 мај 2018 13:48
Величина слова

Опширније...Национални дан добровољних давалаца крви обележава се после Другог светског рата.

Према подацима Црвеног крста Србије, у претходној години је на територији Војводине, прикупљено 65 138 јединица крви што чини 3.37% у односу на број становника. Од укупног броја јединица само је у Заводу за трансфузију крви Војводине прикупљено 26 773 јединице крви.

Најхуманије општине у Војводини, по броју давања крви у односу на број становника су: Инђија (5,87%), Бачка Паланка (5,55%), Врбас (4,81%), Бачки Петровац (4,80%) и Нови Сад (3,68%).

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>