Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
На територији целе аутономне покрајине Војводине јуче је обележен Светски дан срца ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
недеља, 30 септембар 2018 14:02
Величина слова

Опширније...Бесплатни превентивни прегледи организовани су у 44 Дома здравља и 9 општих болница у Војводини, а доктори Института за кардиваскуларне болести из Сремске Каменице грађане су прегледали у Петроварадину.

У 54 здравствене установе прегледано је укупно 2884 грађана.

Покрајински секретаријат за здравство захваљује се свим грађанима и здравственим радницима који су подржали ову акцију.

Овогодишњи Светски дан срца обележавао се широм планете у знаку обећања самом себи, свима које волимо, целом свету: „Шта ја могу одмах да учиним да се побринем за своје срце, за твоје срце...за сва наша срца?“

 

Опширније...
 
Светски дан срца - 29. септембар ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 27 септембар 2018 10:39
Величина слова

Опширније...Овогодишњи Светски дан срца 29.септембар обележава се широм планете у знаку обећања самом себи, свима које волимо, целом свету: “Шта ја могу одмах да учиним да се побринем за своје срце, за твоје срце...за сва наша срца?“

Према подацима Светске здравствене организације Србија је друга у Европи по учесталости умирања од кардиоваскуларних болести. Сваког сата у Србији умре шест особа од кардиоваскуларних болести, а сваког дана у нашој земљи 45 особа доживи инфаркт.

У Војводини је број инфаркта у 2016.години био 2888, а у 2017.години чак 4405 пацијената доживело је срчани удар. Сваки минут кашњења у пружању помоћи код срчаног удара односи и 13 дана живота, под условом да пацијент преживи.

Опширније...
 
Сeкретар Гојковић на Скупштини европских регија ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 26 септембар 2018 11:59
Величина слова

Опширније...У Скупштини АП Војводине данас је настављено јесење заседање Скупштине европских регија (АЕР).  Обраћајући се учесницима Одбора за социјалну политику и јавно здравље најутицајније мреже региона у Европи, покрајински секретар за здравство Доц. др Зоран Гојковић истакао је  да су изазови јавног  здравља  у  Војводини повезани са  последицама  свеопште економске  кризе, падом  наталитета, миграцијама становништва и растућим неједнакостима. Ефикасно решавање ових проблема, међутим, омогућено је Законом о јавном здрављу, који је донет 2016.године и Стратегијом јавног здравља 2018-2026 са акционим планом.

 

Опширније...
 
Светски дан Алцхајмерове болести – 21. септембар ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 20 септембар 2018 14:06
Величина слова

Опширније...

Свака друга особа старија од 80. година је у ризику да оболи од Алцхајмерове болести, једне од најчешћих облика деменције. Дијагноза ове болести се постави тек свакој десетој особи, јер се поремећаји памћења, тј. заборављење у раној фази приписују процесу старења.
Отуд се 21. септембар у целом свету обележава као Светски дан Алцхајмерове болести са намером да се јавност упозори на постојање свих проблема са којима се оболели, њихове породице и друштво у целини суочава.
У свету тренутно има око 50 милиона оболелих од Алцхајмерове болести јер сваких 68 секунди, развије се ово обољење код једне особе. Процењује се да ће до 2050. године бити око 100 милиона оболелих од Алцхајмерове болести.
Србија има око 200 хиљада оболелих и отуд здравствени радници и њихови сарадници ће тога дана разним активностима покушати да подсете све на важност раног препознавања овог обољења.

 

 

 
Дечија болница у Новом Саду добила прву магнетну резонанцу ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 18 септембар 2018 13:30
Величина слова

Опширније...

У Институту за здравствену заштиту деце и омладине у Новом Саду почела је са радом прва магнетна резонанца, вредна 100 милиона динара, чију набавку је обезбедила Покрајинска влада.

Реч је о најбољем дијагностичком апарату у нашој земљи, који ће омогућити дијагностику деце и омладине до 18 године и новорођенчади.
Набавком најсавременијег апарата за магнетну резонанцу, пратеће опреме и изградњом посебног објекта за ове намене, први пут створени су услови да се цео поступак дијагностике обави на Институту, на једном месту и на ефикасан начин, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, захваливши се свим компанијама које су се прикључиле овој акцији.

Колико је значајна набавка магнетне резонанце говори податак да се на Институту годишње обави око 130.000 прегледа, те да је за око 2.000 пацијената потребно обавити преглед и дијагностику магнетном резонанцом.

 

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>