Међународна кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 29 новембар 2018 07:49
Величина слова

Међународна кампања „16 дана активизма против насиља над женама“

Када кажем НЕ, мислим НЕ!

Због насиља у породици, само од почетка ове године изречено је укупно 23.118 хитних мера, од чега око 7.000 привременог удаљења починиоца из стана. На жалост, у породичном и партнерском насиљу, сваке године буде убијено више десетина жена. Само прошле године, убијено је њих 26, а у првој половини ове године чак 20 жена биле су жртве насиља.  Доношењем и почетком примене Закона о спречавању насиља у породици, учињен је значајан напредак у ефикасном одговору државе на појаву насиља, а приметна је и квалитетнија сарадња надлежних државних органа у његовом сузбијању.
Поводом међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, Покрајински секретаријат за здравство, представио је у Вршцу резултате и искуства прве године рада пилот Центра за жртве сексуалног насиља. Овај центар основан је у Општој болници у Вршцу, у оквиру пројекта Покрајинског секретаријата за здравство „ЗАУСТАВИ-ЗАШТИТИ-ПОМОЗИ - Снажнији институционални одговор на родно-засновано насиље у АП Војводини“,  а подржава га Поверенички фонд Уједињених нација за подршку акцијама уклањања насиља према женама.
Најзначајнији допринос овог пројекта је оснивање седам Центара за жртве сексуалног насиља широм Војводине при здравственим установама, у којима се жене и девојке које су преживеле сексуално насиље здравствено збрињавају, а психо-социјалну и правну подршку им пружају обучене саветнице из невладиног сектора. 
Центри су смешени у шест општих болница и то у Суботици, Зрењанину, Вршцу, Кикинди, Сремској Митровици и Сомбору и у Клиничком Центру Војводине, на Клиници за гинекологију и акушерство у Новом Саду. Од почетка њиховог рада 2017. године, услуге је користило око 100 жена и девојака. Кроз овај пројекат су запослени у здравственим установама стекли огромно знање и вештине, пре свега у поступању са жртвама сексуалног насиља, у примени процедура здравственог збрињавања, документовања сексуалног насиља и психосоцијалне и правне подршке.
Нови закон, кампање за подизање свести јавности, али и спровођење пројекта „ЗАУСТАВИ - ЗАШТИТИ – ПОМОЗИ“ допринели су  унапређењу одговора свих надлежних институција у превенцији и сузбијању сексуалног насиља у Војводини.