Квалитетније лечење кардиоваскуларних болесника ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 22 март 2017 16:17
Величина слова

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић посетио је данас  Институт за кардиоваскуларне болести Војводине, у Сремској Каменици. Разлог посете је куповина  185 нових, најсавременијих кревета за болничко лечење, чиме се обновио комплетни постељни фонд који је последњих 15 година био у изузетно лошем стању.

„У протеклих шест месеци из покрајинског буџета и буџета Републике Србије на територији Војводине ,за лечење оболелих од кардиоваскуларних болести, уложено је преко пет стотина милиона динара. То је највећа сума новца која је икада, у тако кратком временском року, издвојена у здравству Војводине.“, истакао је секретар Гојковић.


Наводећи да је за потребе Института за кардиоваскуларне болести Војводине  издвојено скоро две стотине милиона динара за побољшање квалитета лечења пацијената оболелих од кардиоваскуларних болести, секретар Гојковић је напоменуо , да је разлог томе што је 57 одсто смртности у Војводини, смртност од кардиоваскуларних болести.

„У циљу унапређења рада у кардио хируршким салама, купљен је и најсавременији апарат  за вантелесни крвоток. Озбиљна средства уложена су и у сам објекат Института,  као и у набавку возила хитне помоћи, поправку инфраструктуре, а то је уједно и показатељ да Покрајинска влада АП Војводине  води рачуна о здравственом стању грађана Војводине.“, навео је доц. др Гојковић.

Проф. др Александар Реџек  истакао је своје велико задовољство што је Покрајинска влада, Покрајински секретаријат за здравство, као и сам Институт који ради у интресу лечења кардиоваскуларних болесника, препознао потребу за улагањем у набавку нове опреме и да је захваљујући великим инвестицијама  које су уложене у Институт обезбедио много квалитетније лечење кардиоваскуларних болесника.

„Куповином нових 185 кревета на Институту омогућено је сигурно лечење , нега и бржи опоравак   наших тешких болесника. Куповином апарата за вантелесни притисак, апарата за анестезију омогућили смо значајан искорак у лечењу кардиоваскуларних болесника, а тиме  се значајно унапређује лечење и смањује смртност кардиоваскуларних болесника на подручју Војводине.“, изјавио је проф. др Александар Реџек.

Проф. др Александар Реџек је, на крају, оценио да је епидемиолошка ситуација у вези са болестима срца забрињавајућа, обзиром да су кардиоваскуларне болести водећи узрок умирања како на територији Војводине, тако и на територији Србије.  Зато се мора значајно радити на нивоу превенције и примарне здравствене заштите, како би се смањила стопа смртности чији узрочник су кардиоваскуларне  болести.