Први српски сенолошки конгрес ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 31 март 2017 13:55
Величина слова

Први српски сенолошки конгрес започео је данас у просторијама Ректората Универзитета у Новом Саду и на њему ће знања и искуства, у два дана трајања, разменити најбољи домаћи и страни стручњаци из области која се бави променама и болестима дојке.

Конгрес су званично отворили доц. др Ференц Вицко, државни секретар Министарства здравља и доц. др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, и том приликом указали на важност одржавања оваквих скупова експерата и мултидисциплинарног приступа, ради остваривања чврстих веза и плодоносне сарадња између свих специјалности које се баве болестима дојке, у циљу унапређења здравља и квалитета живота пацијената.

Увођење оваквог мултидисциплинарног приступа у лечењу тумора дојке захтева додатно ангажовање и велике промене у протоколима који тренутно постоје у свим болничким установана у нашој земљи.

„На територији Војводине, годишње од карцинома дојке оболи 1250 жена, а оно што је посебно поражавајуће је да више од 500 жена подлегне последицама болести. Овакви сусрети су веома значајни, јер лекари могу да размене своја искуства у лечењу овог обољења које је,на нашу срећу, излечиво. Са тим у вези, посебну пажњу морамо посветити превенцији. Статистика каже да је, ако се тумор дојке открије у његовом најранијем периоду, излечење на десетогодишњем нивоу могуће у преко 90 одсто случајева“, нагласио је доц. др Гојковић.

Главна идеја Првог српског сенолошког конгреса зато и јесте формирање мултидисциплинарних тимова који ће се бавити променама и болестима дојке, али и стално просвећивање популације и лекара, ради подизања свести о томе да карцином дојке није нешто што се дешава другоме, него нама.