Светски дан детета ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 20 новембар 2017 11:09
Величина слова

Светски дан детета, установљен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954.године, међународни је догађај који се слави 20.новембра, са циљем да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом у свету.

На данашњу дан обележава се годишљица Конвенције о правила детета и указује да сва деца имају права из ове Конвенције, без обзира на то ко су, где живе, којим језиком говоре, да ли су сиромашни или богати, којој религији или култури припадају, да ли имају неку сметњу или инвалидитет.

Поводом обележавања Светског дана детета, бројне здравствене установе на територији Војводине одржаће пригодне свечаности, у виду радионица и представа за децу, како би се и на тај начин скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

 

На Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине одржаће се дружење малих пацијената са васпитачима, уз поделу пригодних поклончића. На Дечијем одељењу Опште болнице Сента, најмлађим пацијентима, прикладан програм припрема организација „Пријатељи деце“ из Сенте, док ће у сарадњи са Црвеним крстом Врбас, на Дечијем одељењу Опште болнице Врбас, бити организована радионица, у оквиру које ће кроз игру и песму бити заступљене свакодневне теме, почев од личне хигијене до правилног понашања на улици.  Од стране запослених у Дечијем кутку - Одељење педијатрије, кроз радионицу, и Општа болница Суботица, придружиће се обележаваљу Светског дана детета, као и Општа болница Сремска Митровица, где ће најмлађим пацијентима на Одељењу педијатрије, бити изведена представа за децу градског позоришта.

Обележавање Светског дана детета, омогући ће да се чује глас деце и да она укажу на највеће изазове са којима се суочавају.