25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 24 новембар 2017 14:15
Величина слова

У знак сећања на сестре Мирабел из Доминиканске Републике, које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо, 1999. године, Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Према статистичким подацима свака друга жена у Србији преживи неки облик насиља, било физичког, сексуалног, психолошког или економског, а насиље често остаје „невидљиво“ све док се не деси трагичан исход.

У оквиру пројекта ПС за здравство „Заустави-заштити-помози-Снажнији институционални одговор на родно-засновано насиље у АП Војводини“, предвиђено је оснивање седам пилот центара за жртве сексуалног насиља. У првој фази пројекта, крајем 2016.године, основана су прва два пилот центра у АП Војводини - у Општој болници „Др Ђорђе Јоановић“ у Зрењанину и на Клиници за гинекологију и акушертсво у КЦВ у Новом Саду.

 

Свих седам пилот центара основани су са циљем да пруже здравствену, правну, психо-социјалну и саветодавно-терапијску помоћ и подршку женама и девојкама које су претпреле сексуално насиље.

О насиљу не смемо говорити само када се оно деси и на Међународни дан борбе против насиља над женама, то мора бити свакодневна тема у нашем друштву.

Овај дан, уједно је и дан којим почиње 16 дана активизма – глобална, светска кампања коју обележава 1700 организација у преко 100 држава света, а која се завршава 10. децембра, Међународним даном људских права.

Симболичним повезивањем ових датума, жели се истаћи да је насиље над женама један од видова кршења људских права.