Вести
„Помоћ болном човечанству“ - Русанда - 150 година постојања лечилишта ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 20 октобар 2017 12:41

Опширније...У просторијама Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда“, 20. октобра, обележен је вредан јубилеј – 150 година постојања лечилишта, од како се у овој установи људи лече блатом пелоидом.

Бања је пре 150 година настала на обали језера, управо захваљујући лековитости пелоида, а 1867. године је званично почела са радом, као задужбина Јосифа и Ане Клаић.  У давним временима су распредане многе легенде о лековитости русандског блата. Први пут су стручњаци потврдили лековитост пелоида из језера у ХIX веку у Царској академији у Бечу.

Опширније...
 
40 година трансплатације матичних ћелија хематопоезе у Клиничком центру Војводине ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 20 октобар 2017 16:35

Опширније...У Скупштини АП Војводине, данас је свечано облежено 40 година трансплатације матичних ћелија хематопоезе у Клиничком центру Војводине (КЦВ), стручним састанком под називом „Трансплатација матичнх ћелија хематопоезе у Клиничком центру Војводине: искуство, могућности и будућност“.

На Клиници за хематологију КЦВ, 1977.године урађена је трансплатација матичних ћелија хематопоезе, метода која се примењује код малигних и немалигних болести. Од тада до данас, трансплатација матичних ћелија хемопотеозе на Клиници за хематологију стално се развија, како у технолошком смислу, тако и у едукативном аспекту - формирањем оспособљеног и стручног кадра за рутинско спровођење трансплатационе медицине.

Опширније...
 
20. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 19 октобар 2017 10:49

Опширније...20. октобар je Мeђународни дан борбе против остеопорозе, болести која према, мишљењу стручњака, настаје због убрзаног губитка коштаног ткива. Према најновијим истраживањима, број људи код којих је установљена остеопороза услед старења и утицаја разних фактора, међу којима значајно место заузима и начин живота, у наредних 50 година биће удвостручен.

По попису из 2011.године у Војводини од 1,9 милиона становника, њих скоро 760 хиљада су старији од 50 година, од чега је жена преко 418 хиљада, а око 30 осто жена у менопаузи има остеопорозу.

Како би подигли остеопорозу у видно поље свих лекара које у свакодневном раду ова проблематика дотиче и омогућили да што већи број пацијената буде информисан на ту тему, у Новом Саду ( Велика сала Конгресног центра Мастер) организовано је дводневно обележавање Дана борбе против остеопорозе. Први дан, 19. октобар предвиђен је за низ стручних предавања, а дан касније, 20. октобар  едукативно предавање за пацијенте, у виду радионица.

Опширније...
 
16. октобар – Светски дан хране – „Променимо будућност миграција – унапредимо безбедност хране и пољопривредни развој ̋ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 16 октобар 2017 08:52

Опширније...Организација за храну и пољопривреду (FAO) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У складу са овим датумом, месец октобар је проглашен за Месец правилне исхране.

Ове године Светски дан хране, обележава се под слоганом: „Променимо будућност миграција – унапредимо безбедност хране и пољопривредни  развој” апелујући на један од највећих проблема данашњице – миграције становништва.

Глад, сиромаштво и екстремне временске прилике као последица климатских промена су такође фактори који доприносе појави миграције становништва. У 2015. години у свету је било 244 милиона миграната, што представља повећање од 40% од 2000. године до данас. Овај број укључује 150 милиона људи који мигрирају због посла.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>