Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
Институт за онкологију Војводине добио нову магнетну резонанцу ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 09 новембар 2020 14:18
Величина слова

Опширније...

На Институту за онкологију Војводине данас је почела са радом нова магнетна резонанца, за чију је набавку, и изградњу потпуно новог објекта за њен смештај, Покрајинска влада издвојила 126,5 милиона динара.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је реч о трећој магнетној резонанци на Институту за онкологију, што је само један у низу пројеката у области здравства које је реализовала Покрајинска влада, а који, како је навео, јасно показује да је унапређење здравствене заштите, у континуитету од 2016. године, међу првим приоритетима Покрајинске владе и целе државе.

 

 

Опширније...
 
У Војводини почео пројекат раног откривања рака плућа ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 14 октобар 2020 13:58
Величина слова

Опширније...Покрајинска влада покренула је пројекат раног откривања рака плућа на територији АП Војводине.

Карцином плућа водећи је узрок смртности код мушкараца. Свака два сата у Србији један човек умре од рака плућа.

Годишње у нашој земљи 5.000 људи оболи од рака плућа, а 4.600 их умре од ове болести. У Војводини се последњих година број новооткривених случајева повећао за 12%, а око 1.500 пацијената годишње изгуби битку с опаким тумором.

Код скоро 70% пацијената рак плућа откривен је у последњем стадијуму, а тада су и шансе за преживљавање изузетно мале. Због тога је једна од најважнијих метода у лечењу рано откривање тумора.

Пројекат подразумева детекцију нискодозним скенером (LDCT), помоћу којег се могу приказати мање туморске сенке, које није могуће видети уобичајеним дијагностичким поступцима. Овом методом биће обухваћене високоризичне групе, у које спадају особе старије од 50 година, пушачи, као и они који имају породичну историју оболевања од рака плућа или друге хроничне плућне болести.

Земље које већ спроводе LDCT скрининг смањиле су морталитет од рака плућа и до 39%.

Покрајински секретаријат за здравство у претходном периоду опремио је здравствене установе неопходном опремом за ове прегледе, а прва снимања ће бити спроведена на територији Јужнобачког и Севернобачког округа. Координатор пројекта је Институт за плућне болести Војводине.

 
Светски дан срца ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 29 септембар 2020 09:26
Величина слова

Опширније...Кардиоваскуларне болести водећи су узрок смрти у Србији, а тај број је још израженији у Војводини. Од инфаркта у нашој земљи сваке године умре више од 50.000 људи, а болести срца и крвних судова чине више од 50% свих узрока смрти и у Војводини.

Због тога је Покрајинска влада у претходном периоду уложила знатна средства у куповину медицинске опреме и обнову здравствених установа, где се лече кардиоваскуларни пацијенти, али и у едукацију здравствених радника.

У наредном периоду још активније ће се радити на превенцији кардиоваскуларних болести јер се смањењем фактора ризика и превентивним прегледима може утицати и на смањење ризика оболевања, али и смртности, која је у Војводини посебно изражена.

Светски дан срца обележава се 29. септембра, ове године под слоганом „Свим срцем за здраво срце“.

У знак подршке борби против болести срца и крвотока зграда Покрајинске владе је симболично осветљена црвеном бојом.

 
Потписан уговор за изградњу Каменице 3 са ПЕТ центром за дијагностику ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 30 јул 2020 14:21
Величина слова

Опширније...

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас потписивању уговора за извођење прве фазе радова на изградњи Каменице 3 са ПЕТ центром за дијагностику, који ће бити намењен Институту за онкологију Војводине.

Реч је о Центру позитронско-емисионе томографије за дијагностику (ПЕТ центар) са три етаже, као посебном објекту повезаном топлом везом са зградом Института за онкологију Војводине.

У другој фази, како је најављено, градиће се објекат Каменице 3, са четири етаже, намењен за сва три института у Сремској Каменици.

 

 

 

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 68