Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
Покрајинска влада још интензивније у борби против рака дојке ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 23 октобар 2019 11:03
Величина слова

Опширније...У свету на свака три минута једна жена оболи од рака дојке, а у Србији ће свака 12. жена током живота оболети од те тешке болести.

На организован скрининг мамографијом, који се годинама спроводи код жена старости од 50 до 69 година, још увек се врло мало њих одазива, па се здравственим установама јављају углавном тек кад тумор узнапредује.

Због недоступности мамографије, превасходно у војвођанским руралним подручјима, Покрајинска влада је ове године купила покретни мамограф. Циљ пројекта је био да се женама у сеоским срединама омогући бесплатно снимање покретним мамографом, без упута и без здравствене књижице.

За три месеца у три општине прегледане су 1402 жене, а њих 75% изјавило је да су први пут биле на мамографији. Нажалост, код 10 жена потврђен је карцином дојке и код њих је већ започето лечење.

Због тога је Покрајинска влада за следећу годину предвидела куповину још једног покретног мамографа, с циљем да се што већем броју жена које имају преко 40 година омогући овај важан дијагностички преглед.
У знак подршке, а у сусрет Светском дану борбе против рака дојке, од којег у нашој земљи годишње умре 1600 жена, зграда Покрајинске владе осветљена је ружичастом бојом.

 
Војвођански пример добре праксе представљен у Тирани ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 15 октобар 2019 12:55
Величина слова

Опширније...

 

Центри за жртве сексуалног насиља, који су успостављени на територији АП Војводине у оквиру пројекта „Заустави-заштити-помози“ Покрајинског секретаријата за здравство у 2016. и 2017. години истакнути су као пример добре праксе у Србији, на недавно одржаном Регионалном форуму за промоцију Истанбулске конвенције у Тирани.

Према резултатима истраживања и мапирања услуга сексуалног насиља на Западном Балкану и у Турској спроведеног у оквиру програма „Интегрисане политике, инклузивна партнерства“, постоји „озбиљан недостатак услуга за жртве сексуалног насиља у региону.

 

 

 

Опширније...
 
Светски дан срца под слоганом „Буди херој свога срца“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 27 септембар 2019 09:44
Величина слова

Стопа умирања од болести срца и крвних судова је у Србији већа од 50 одсто, а виша него у осталим земљама Европе. Сваког сата у нашој земљи шест особа умре од кардиоваскуларних болести!

Болести срца и крвних судова и даље имају доминантно место у морбидитету и морталитету широм света што намеће, свима понаособ, aли и друштву као целини, обавезу да факторе ризика за њихово настајање сведе на најмању могућу меру.

Овогодишњи Светски дан срца се обележава 29. септембра под слоганом „Буди херој свога срца“ са циљем да човечанство буде глобална заједница хероја која ће предузети све да људска цивилизација усвоји здравије стилове живота.

Светски дан срца ће 27. септембра 2019. у здравственим установама са територије АПВ бити пропраћен различитим активностима, како промотивним кампањама, тако и прегледима грађана, саветима о здрављу и факторима ризика.

У знак подршке овој манифестацији зграда Покрајинске владе биће осветљена црвеном бојом.

 
На институтима у Каменици потпуно нова стерилизација, а нови акцелератори у функцији до краја године ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 13 септембар 2019 10:18
Величина слова

Опширније...

 

На Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици од почетка године, зрачном терапијом третирано је више од 1500 пацијената, а свакодневно се на три апарата, која су у функцији и раде пуним капацитетом, лечи 155 болесника.

Пуштање у рад два нова акцелератора очекује се до краја године, а динамика радова на овом пројекту иде планираним и предвиђеним током.

 

 

 

 

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 6 од 66