Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
Лекари из Војводине флуорографисали средњошколце у Пазару ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Tanjug   
петак, 05 август 2016 13:25
Величина слова

Опширније...Нови Пазар има највећу инциденцу туберкулозе па је заједничком акцијом Покрајинског секретаријата за здравство и Института за плућне болести Војводине у том граду спроведено флуорографисање деце средњошколског узраста и на срећу није пронађен ниједан случај ове заразне болести која се преноси контактом.

Како је Тањугу рекао покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић акција је изведена од 18. до 22. јула, а због појаве више оболелих од туберкулозе међу ученицима.

Заједничка акција изведена је уз посредовање Министарства здравља које је ступило у контакт са Покрајинским секретаријатом за здравство, па је у сарадњи са Институтом за плућне болести Војводине у Сремској Каменици спроведена ургентна флуорографска акција на подручју Новог Пазара у оквиру које је прегледано више стотина деце средњошколског узраста.

Акција је имала за циљ откривање раног активног туберкулозног стања.

 

Опширније...
 
У Војводини ће се лечити инфаркт у шест ангио-сала ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста "Дневник"   
понедељак, 01 август 2016 08:26
Величина слова

Опширније... Сомбор, Суботица и Зрењанин ускоро ће имати кардиологе обучене за рад у ангио-сали, јер екипе из ових болница сутра почињу едукацију на Институту за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици. Едукацију лекара ове три војвођанске болнице иницирао је Покрајински секретаријат за здравство, како би лекари били оспособљени за лечење акутног инфаркта миокарда.

По речима покрајинског секретара за здравство доцент др Зорана Гојковића, срчане болести узрок су више од половине свих смртних исхода у Војводини, а ми смо дошли у ситуацију да у целој Покрајини са два милиона становника буде у функцији само једна ангио-сала у Институту за кардиоваксуларне болести у Сремској Каменици. Друга, такође у овој установи, покварена је и месецима се чека на њену поправку.

Др Гојковић истиче да је стога приоритетан задатак обезбедити адекватну терапију свим грађанима када имају инфаркт, односно правовремену интервенцију која им спасава живот. До сада је, подсетимо, постојао концепт “стеми мреже” и пацијенти су из целе Војводине довожени колима на Институт, где су им уграђивани стентови и рађена реваскуларизација срчаног мишића, а потом су враћани у своје матичне болнице.

Опширније...
 
Студенткиње из Мексика и Русије на пракси у Бетанији ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста "Дневник"   
четвртак, 21 јул 2016 09:31
Величина слова

Опширније...У новосадском породилишту ових дана може да се чује руски, шпански и енглески језик, а разлог за то је што је Бетанија у оквиру студентске размене угостила студенткиње из Русије и Мексика. Свима је то прва посета нашој земљи, а Нови Сад су одабрале јер су чуле од колега који су претходних година били у Новом Саду да су добри услови за рад и да ће бити у прилици да много науче.

Менторка и координаторка праксе овим девојкама је др Александра Вејновић која каже како су девојке из Мексика дошле у оквиру организације ИФМСА, а у питању је билатерална размена, па и наши студенти одлазе у иностранство.- Организација постоји више од 60 година, а имамо велику подршку Универзитета у Новом Саду и Клиничког центра Војводине.

Пракса траје месец дана и сада су већ у трећој седмици боравка, а смештени су у породицама или у Студентском дому. Када имају слободно време, организујемо им и дружења. У Новом Саду је сада око 13 студената из Европе, Турске, Канаде. Првог викенда су ишли у Београд и дружили се са београдским студентима, другог викенда су ишли у Мостар, Котор и Подгорицу, сада планирамо одлазак на Златибор, где би требало да се окупе студенти који су на размени и у другим универзитетским центрима у Србији, а последњи викенд ће им бити слободан - каже др Вејновић.

Опширније...
 
Спремни да дочекамо нове ангио сале ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста aдмин.   
среда, 20 јул 2016 08:51
Величина слова

Опширније...

На иницијативу Покрајинског секретаријата за здравство, лекари са Института за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици ће од 1. августа ове године почети да обучавају колеге из Опште болнице "Др Радивој Симоновић" из Сомбора, Опште болнице "Ђорђе Јоановић" из Зрењанина и Опште болнице Суботица за рад у ангио салама за лечење најтежих болести кардиоваскуларног система.

Стечено знање и вештине на Институту у Каменици, кардиолози ће моћи да примене чим се стекну услови за опремање нових ангио сала у општим болницама у Војводини.

Ефикасније лечење кардиоваскуларних болести грађана Војводине смањило би смртност, али би и смањило трајне последице које остају по здравље пацијената и њихово функционисање.

У Србији тренутно има 22 сале, од којих су само две у Војводини која има око два милиона становника.
 
<< Почетак < Претходна 61 62 63 64 65 66 67 68 Следећа > Крај >>

Страна 66 од 68