Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА - 31. ЈАНУАР ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 31 јануар 2019 20:31
Величина слова

Опширније...Светска здравствена организација указује на то да више од 7 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана, од чега је 890.000 смртних случајева повезано са изложеношћу дуванском диму, а не директном употребом дувана.

Око 3/4 пунолетних грађана Србије, пушача и непушача, изложено је дуванском диму у кући или на местима на које излазе, а 34% на послу, упркос забрани пушења на радном месту.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму. Само окружење 100% без пушача може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима, јер изложеност истом узрокује бројне озбиљне болести као што су рак плућа, инфаркт срца, мождани
удар, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од запаљења респираторних путева имају тешкоће у учењу и поремећај пажње.

Ове године, Национални дан без дуванског дима обележава се под слоганом "Заштитимо се од дувана" и посебно наглашава опасност којима су непушачи, нарочито деца, изложени при пасивном удисању дуванских штетности.

Здравствене установе на територији Војводине, разним едукативним активностима о штетностима пушења, превенцији и одвикавању, обележиће овај значајан датум.

 
ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ (21.-27. ЈАНУАР 2019.ГОДИНЕ) ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 23 јануар 2019 14:33
Величина слова

Опширније...

Рак грлића  материце  још увек је озбиљан јавноздравствени  проблем у целој Европи. 2007. године започето је обележавање Европске недеље превенције  рака  грлића материце, а  од  2013. године, у нашој земљи, стартује Национални  програм  превенције овог обољења.
Према  последњим  подацима  Института  за  јавно  здравље  Војводине за 2017.годину, рак  грлића  материце  је  на  4. месту са 318  оболелих  жена (6,7%) од  укупног  броја  карцинома  код  жена на територији Аутономне покрајине Војводине,  а  тек  на  6. месту по  узроцима  смртности  жена од  рака (4,2%).  Ипак, тумори  су  и  даље  водећи  узрок хоспитализације у  Аутономној покрајини Војводини,  са  15,6%  од  укупног  броја  лечених  грађана  у  болницама.

 

 

Опширније...
 
Покрајински секретаријат за здравство расписао је три јавна конкурса за доделу средстава здравственим установама ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 15 јануар 2019 12:36
Величина слова

Покрајински секретаријат за здравство 15. јануара 2019. године расписао је три јавна конкурса за доделу средстава здравственим установама чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина у складу са Планом мреже здравствених установа. Наведени јавни конкурси објављени су у дневном листу ''Дневник'' 15. јануара 2019. године, ''Службеном листу АПВ'', број 4/19, на интернет страници Покрајинског секретаријата за здравство www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs. и на огласној табли истог.

 
Општа болница у Кикинди добила нови ЦТ апарат ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 15 јануар 2019 12:23
Величина слова

Опширније...

 

У Општој болници у Kикинди почео је са радом нови ЦТ апарат. Због честих кварова старог апарата у кикиндској болници стварале су се листе чекања, али и додатни трошкови.

Због тога је Покрајинска влада издвојила 27 милиона динара за куповину новог најсавременијег ЦТ апарата, који ће бити намењен за дијагностичке процедуре за све грађане Севернобанатског округа.

 

 

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>

Страна 17 од 67